fredag 28. mai 2010

Mistelteinfrø :)


Jg har fått meg 20 misteltein frø :D

DET skal bli moro å se om jeg får til det :D De kommer i posten en av dagene :)Gleder meg!!!!

Dette står det om frøene:

Frø av misteltein (Viscum album).

De fleste kjenner msitelteinen fra Norrøn mytologi - veksten som ikke ble tatt i ed og som gav Balder banesåret - i tillegg til at man i de senere år har tatt opp den Europeiske tradisjonen med å bruke den til juledekorasjon i døråpninger.

Misteltein er en eviggrønn - snylteplante som vokser og lever på vertstreet - i de fleste henseende eple og rogn men også andre trær. Det er fullt mulig å få den til å trives hvis du har ett tre som vokser solvendt og bor syd for Trondheim.
Bærene er beskyttet av ett tykt skall som taes hull på - deretter "klistres" de direkte på grenene - frøene henger godt ved egen "lim".
Frøene mister spireevnen hvis de blir lagt mørkt - men spirer ellers meget godt og det er intet hokus pokus for å få dette til. Meget enkelt og ett artig innslag i en hver hage. Ikke ofte man har mulighet for å få tak i godt frømaterialet. Prøvde selv i flere år uten resultat.

Mistelteinen blir i altfor mange tilfeller forvekslet med kristtorn (muligens pga deres røde bær). De har tilsvarende egenskaper, så det er liten forskjell i magisk bruk. Misteltein er en snyltevekst, og den beste, magisk sett, er den som vokser på eik. Druidene samler misteltein med gullsigd ved midtsommer eller 6 dager etter svartmåne. Den beskytter mot lynnedslag, sykdom, ulykker av alle typer, brann og så videre, og blir båret eller plassert på passende sted i forhold til hvilken funksjon den skal ha. Bærene og bladene brukes. Den ble også lagt i voggen til spedbarn for å forhindre bytting eller at barnet skulle bortføres av alvefolket. En ring skåret av misteltreet hindrer sykdom når den bæres, og nylige skader helbredes raskere om man bærer urten (ikke PÅ skaden). Urten bæres også for hell i jakt, og kvinner kan bære den for å unnfange. Den har også blitt brukt i formularer for udødelighetstilstander og for å åpne låste dører. Lagt ved soveromsdøren (eller under puten eller ved hodeenden av sengen) fremmer den god søvn og fredfylte, vakre drømmer. Et kyss under misteltein forlenger forelskelsen. Å brenne urten forviser ondskap. Usynlighet oppnås ved å ha urten om halsen. Misteltein er en allbruks-urt!

2 kommentarer:

Anne Mai sa...

Stadig nye prosjekter hos deg :) spennende å se hva nytt du har funnet på fra hver gang jeg titter innom bloggen din :)

Ah09 sa...

hehe, ja altfor mange ideer så vil ut i livet her :D hehe

Men kjekt at du er innom da, å at du kommenterer er også kjekt, setter pris på det :)