fredag 19. februar 2010

Stell av Orkideer :)
Ja, mens jeg venter på våren har jeg kjøpt, og fått Orkideer i bursdagsgaver, så da måtte jeg bare ta med litt om de :)

Orkideer tilhører en av de aller mest artsrike plantefamiliene. De er epifytter, de vokser naturlig oppe i trærne, å derfor skal jeg nå forsøke å gjenskape dette å har gitt mannen min i oppgave, å lage flere ampler av hønsenetting, som skal henges rundt over alt :)skal komme tilbake med bilder så snart han er ferdig med de :)

Har alltid hørt at Orkideeer ikke liker å bli satt oppi en mørk urne, så derfor vil jeg forsøke dette. Da får de masse lys til røttene, å når de skal vannes, kan jeg bare sette de oppi vasken, med netting urnen på, å så la de renne godt av seg, før jeg henger de opp igjen, spent på om de liker det :)
Når de henges opp i ampler, så får blomstene henge sånn som de gjør naturlig i trærne, å det liker de godt :)

Phalaenopsisorkideen er en villig plante, å den som er vanligst vil jeg tro, den setter ofte nye blomster. Å mens den ene er avblomstret, å kan en sette den på et annet rom, frem til det kommer nye blomster, så har en hele tiden blomstrende orkideer i vinduet sitt. Sånn gjør min tante også, å sikkert flere andre.
Noen ganger dannes det bladrosetter på enden av blomsterstengelen, å når den har fått skikkelig med luftrøtter, kan den skjæres fra morplanten og plantes for seg selv :)

Dersom du ikke fjerner blomsterstengelen, vil det komme nye blomster på den etter en stund. Klipp grenen ned til en ny knopp. Fjern visne kronblader og tørre grener.

Orkideeene liker ikke tung jord, og helle rikke våt jord, bruk furubark i store biter blandet med torvmose når du vil potte om. Man kan også kjøpe orkidejord i butikkene.
Orkideen liker å tørke ut mellom vanningene. Potten orkideen står i bør være liten, å kun romme røttene, sånn at det ikke er for mye bark og jord som er våt i lengre tid. Mange vanner med ett eggeglass i uken, å det er greit nok da orkideen får jevnlig vann, å ikke blir overvannet, men ulempen med det er at man lett kan få steder i potten som blir veldig tørre fordi ett eggeglass ikke er nok til å bløte all barken orkideen står i.

Selv vanner jeg de ved å sette de i vasken alle sammen, la de stå til de er skikkelig gjennomvannet, så lar jeg de renne godt av seg, å tar de inn igjen, å det liker de godt, innimellom gir jeg de i tillegg orkidegjødsel, som man kan få kjøpt i butikker. Gjødsle annenhver gang du vanner, det er tilstrekkelig for Orkideen når den står i blomst :)

Man kan også gi de regnvann da det er mindre kalk i regnvann, men ikke la regnvannet stå for lenge før du bruker det. Nysmeltet nysnø kan også brukes, springvann er også hyggelig, men innimellom er det kjekt å gi plantene det lille ekstra :D

Her er noen tips jeg kom over, over ulike sorter av orkideene:

VANDAORKIDE: Bilde her :)

Denne assiatiske orkideen, regnes som ekslusiv og vanskelig å dyrke. Den må dusjes hver dag å ha rikelig med lys. Et drivhus er best, men det er lov å prøve seg i syuen også. Den blå typen regnes som spesielt vakker.

PHALAENOPSIS: Bilde her :)

Phalaenopsis er den vanligste orkideen på markedet og er i salg stort sett hele året. Den kan gjerne blomstre seks måneder om ganger, og ofte enda mer. Den kan ha alt fra to til over 20 blomster av gangen, å er svært lettstelt. Den ideelle orkideen å begynne med hvis du ønsker å begynne å samle.

VENUSSKO: Bilde her :)

Paphiopedium ligner veldig på venussko, men er mye større. Den tåler ikke direkte sollys, og må holdes jevnt fuktig. Pass på å ikke få vann på bladene. Den blomstrer vanligvis med en blomst pr stilk og kan stå i ca 2mnd. Det tar 9-12 mnd før den blomstrer igjen.

CATTLEYA: Bilde her :)

Cattleya er den orkideen som satte igang orkide feberen på 1800-tallet. Den liker godt sol og må ha rikelig med vann og næring i sommermånedene. Den kan til og med plantes ut sommerstid. Vær sparsom med vanning og dusjing om vinteren. Den er glad i vinterhvilen sin. Blomstrer vanligvis på høsten.

ODONTOGLOSSUM: Bilde her :)

Skal plasseres på et lyst, kjølig sted, men ikke la den få direkte sollys. For å gjøre forholdene mest mulig lik tåkeskogene den kommer fra, bør den dusjes forholdsvis ofte. Vann rikelig om sommeren og sparsomt om vinteren.

8 kommentarer:

Anne Mai sa...

Her va det mangen gode tips :) tar imot dette med STOR takk :)har mangen orkideer uten blomst nå, prøver så godt jeg kan å få dem opp igjen uten hell :( Så jeg får prøve meg på noen av tipsene dine så kansje jeg får det til :)

Torill sa...

Blir spennande å sjå hønse-nettig prosjektet ditt. Har også funne ut at ei skikkelig gjennomvatning er betre enn eggeglaset. No får eg dei fleste plantene til å setja blom igjen !! Go`helg

Ah09 sa...

Så kjekt å få kommentarer :) Flott om andre også har nytte av det jeg skriver her :)

Nå har jeg lagt ut enda mer, om noen av sortene, å prøvde å legge ut bildelinker, men fikk det tydeligvis ikke helt til... men for de som ønsker å se de, kan kopiere linkene å se de på den måten :)

God helg til deg også Tullik! :)

Ah09 sa...

Har lagt ut litt flere tips nå Anne Mai ;)

Anne (Moseplassen) sa...

Hei :)
så fin post:) Orkideer er nå vakkert og det er gøy å få de fint til så de blomstrer og blomstrer :)

Jeg ser du ikke helt har fått til å sette inn lenker, og tenkte jeg skulle komme med et tips. Når du skriver eller redigerer en post så ser du rett over vinduet du skriver et tegn som ligner litt på en kjetting, eller at det står kobling (kommer an på hvilken versjon du har. Skriv inn det du ønsker at skal synes på skjermen, marker det, og trykk så på lenkesymbolet/kobling og lim inn andressen dit du vil lenke.

Håper dette var til hjelp :)

Ah09 sa...

WOW !!!!!! jeg klarte det !!!!!! Jeg kan ikke tro det, endelig fikk jeg det til, tror jeg har forsøkt opptil en million ganger nå, å vært på siden din å sett Anne-moseplassen, å enda til ikke fått det til, å etter endel forsøk ikveld, der jeg egentlig skulle gi opp, så lagret jeg å gikk ut å så på siden, så var det iorden :O

Du er en KNUPP!!!! TUSEN TAKK skal du virkelig ha :D

orchis sa...

Spent på å se nettingprosjektet ferdig. Jeg har selv gjort noe lignende og det ser ut til å fungere fint. Men husk at Paphiopedilum er en jordorkidé, og vil neppe trives i epifyttkurver.
God helg.

Ah09 sa...

Tusen takk for tipset :D