Smoothie oppskrift.
2-3 egg
ca 100g frosne/friske bær (blåbær, skogsbærblanding, jordbær, ol,-hva du måtte ønske)
litt søtstoff (jeg bruker 1 måleskje med stevia)
2-6 ss olje (jeg bruker 5 ss udos choise)
Dette kjører jeg i kjøkkenmaskinen samtidig, når jeg har bare blåbær i, så blir den ganske flytende, men med skogsbærblandingen blir det en sorbet (jeg bruker frosne bær, for jeg liker sorbetvarianten bedre).
En kan eventuelt ha bare et egg, og tilsette 2 dl vann/melk og proteinpulver om en ønsker det... (men da liker hvertfall jeg å piske eggene litt på forhånd slik at det blir litt eggedosis-aktig ... - det gjør jeg i grunnen om jeg lager med friske bær også).
ca 100g frosne/friske bær (blåbær, skogsbærblanding, jordbær, ol,-hva du måtte ønske)
litt søtstoff (jeg bruker 1 måleskje med stevia)
2-6 ss olje (jeg bruker 5 ss udos choise)
Dette kjører jeg i kjøkkenmaskinen samtidig, når jeg har bare blåbær i, så blir den ganske flytende, men med skogsbærblandingen blir det en sorbet (jeg bruker frosne bær, for jeg liker sorbetvarianten bedre).
En kan eventuelt ha bare et egg, og tilsette 2 dl vann/melk og proteinpulver om en ønsker det... (men da liker hvertfall jeg å piske eggene litt på forhånd slik at det blir litt eggedosis-aktig ... - det gjør jeg i grunnen om jeg lager med friske bær også).
Her er litt om hvordan man bruker Stevia.
Sjokoladekokos
Ingredienser:
1 kopp svisker
1 kopp vann
½ kopp kokosolje
3 ts stevia, etter smak
2 egg
1 kopp fint speltmel
1/3 kopp sammalt spelt
1/3 kopp kakao
1 ¼ ts natron
1 ts kanel
¼ ts himalayasalt
¼ kopp rismelk eller soyamelk
½ kopp hakkede nøtter, f.eks. Mandler, hasselnøtter, pekannøtter eller valnøtter. Jeg bruker en blanding av litt forskjellige slag.
Sett ovnen på 180 grader.
Kok opp vann og la sviskene småkoke i 5 minutter, før de moses med en potetmoser. Pisk olje og stevia i en bolle. Tips: for å få kokosoljen flytendes må den ha en temperatur på over 24 grader. Ha oppi egg og svisker i oljeblandingen. Bland alt det tørre og bland det med oljeblandingen sammen med melken. Rør så inn nøttene.
Røren helles i en smurt form, enten rund (maks 23 cm diameter) eller en halvlang form med passe størrelse, kaken hever til dobbel størrelse av røren omtrent. Stekes på 180 grader i 23-25 minutter.
Hvis du vil ha kaken litt søtere kan du smelte mørk kokesjokolade i vannbad, ta oppi litt kokosfett og tilslutt litt av den melken du bruker og ha det på kaken som en glasur. Ikke bruk mye melk da glasuren må ha så tykk konsistens at den ikke renner av kaken, en liten skvett holder i massevis.
Frysing av rørt jordbærsyltetøy.
2 kg rensede jordbær
2 ts steviapulver
1 pulverpakke med Certo frysepulver
Ha jordbærene i en stor bolle, strø Certopulver og stevia over bærene. Ta en kniv og skjær opp bærene i biter i bollen. Rør så rundt med ei sleiv så alt pulveret er godt blandet i bærene. Ta bærene over i porsjonsbeger, ikke fyll dem helt opp, da det utvider seg ved frysing. Ta opp fra frysen etter behov. Nydelig frisk bærsmak.
NB! Det er noe sukker i Certopulveret.
Tips!
Hvis du vil prøve noe enda mer naturlig enn fryse og – syltepulver, kan du prøve et algeprodukt som du får kjøpt i helsekostbutikker som heter Agar – agar.
Safting av (blå)bær
Lag saft, kun bær i dampkokeren. Hell saften over i en bolle med hellekant. Etter ca. 5 minutter heller du saften over på halvliters, rene brusflasker.
Før saften helles i flaskene, ha på en strøken teskje med steviapulver og en ”ts-tupp” med sitronsyre.
Ikke fyll flaskene fulle, da saften utvider seg i frysen.
Lag først en flaske ferdig, ta en smaksprøve utblandet i litt kaldt vann, og smak deg frem til passe søtsmak før du gjør ferdig de andre flaskene.
Det er jo forskjellig hvor søt vi ønsker å ha saften.
Ved safting av f. eks. rips, ville jeg doblet mengden med stevia.
Smak deg gjerne frem til hvor søtt DU ønsker å ha det. Husk det er ikke kalorier i stevia, og det gir ikke blodsukkerhopp.
( Siden flaskene er plast, må saften over i bolle noen minutter for at flaskene skal tåle varmen fra saften når den helles over)
Speltvafler
3 egg
3 dl fløte
2 ss rømme
¼ - ½ ts stevia
Sammalt spelt til passe røre.
Visp egg, fløte, rømme og stevia.
Rør inn speltmel til røra får en fyldig konsistens.
La det stå å svelle ca. 30 min.
Server med rømme og rørte bær, bare søtet med litt stevia.
Denne kosematen har lav GI, gir ikke uheldig blodsukkerhopp!
Deilig kake med bær og nøtter
3 egg
½ ts stevia
1 ts bakepulver
250 gram mandler og/ eller hasselnøtter
Visp eggene sammen med stevia godt. Ta i bakepulver mot slutten.
Mal mandler/nøttene og rør dem forsiktig inn i egg –massen.
Smør en 20 cm rund kakeform, og stek kaken på 170 grader i forvarmet ovn.
Krem
1 dl yoghurt ( m. lite sukker )
500 g kesam
¼ ts stevia
Bær
Rør alt sammen unntatt bærene.
Dekk kaken med krem og legg på mye bær på toppen.
Pynt gjerne med bær rundt kanten også.
Denne kaken gir ikke høyt blodsukkerhopp, og tilfører mye næring samtidig som den er deilig i smaken!
Pizzabunn, stor
400 g mel, fin eller sammalt spelt/hvete
2 ss olje
2,5 dl lunkent vann
1 strøken ts steviapulver
1 pk gjær
½ ts himalaysalt
Heves og fylles etter ønske. Stekes i ca. 20 -25 min. i 225 grader.
Urte –te til en presskanne, ca 1 liter
Kan drikkes varm eller kald, som iste med isbiter. (Mange typer iste du kjøper inneholder mye sukker .)
Alt. -1
6 agurturtblomster
8 kammilleblomster
½ ts stevia, søtes etter ønske
Litt timian og sitronmelisse
Alt -2
Ca. 4 store blad av peppermynte
Ca. 4 store blad av ingefærmynte
½ ts stevia, søtes etter ønske
Alt -3 – flott mot kvalme, reisesyke og forkjølelse
Ca. 5 cm ingefærrot kuttet i tynne skiver
2-3 skiver sitron
½ ts stevia
Alt -4
Lag din egn urtete. Prøv deg frem og fin din egen favoritt. Du kan bruke friske solbærblader og de aller fleste urter.
Alt rives i små biter og legges i presskanna ( eller en bolle/gryte m.m.) Ikke klipp eller skjær urtene, da lukker du porene. De skal rives opp for å få ut maksimalt med smak.
Hell over kokende vann og la det trekke ca. 15 min.
Lapper
2 egg
1 ts steviapulver
3 dl kulturmelk
Ca 4 dl speltmel
1 ts natron
Litt himalayasalt
Deigen skal svelle ca. 20 min -30 min. Stekes på middels varme i stekepanna med litt smør/olje.
Stek 3- 5 stk av gangen som runde små kaker. Stekes på begge sider.
Serveres med friske rørte bær (med litt steviapulver?) og rømme. Nydelig!
Urte – rundstykker
500g sammalt spelt
250 g sammalt grov rug
250 g hvetemel
1 pk gjær
2 ts himalayasalt
2 egg
3 ss kaldpresset olivenolje
1 ts stevia
Halvparten vann og melk til passe konsistens, ca. 5 – 6 dl til sammen.
Urteblanding -1
Basilikum, rivers i småbiter
Timian, rives i småbiter
Hvitløk, bruk hvitløkpressen
Osteskive over rundstykkene før de settes i ovnen etter heving.
Urteblanding -2
Sitronmelisse,
Ringblomstblader
Selleripersille
Urtene rives i småbiter og røres i deigen med resten av ingrediensene.
Du kan også bruke fantasien å prøve andre varianter av urter.
Pensle gjerne rundstykkene. med egg og stø på valmuefrø eller linfrø.
Heves og stekes i ca. 210 grader i 10-15 min.
Oppskriftene er hentet fra flere steder på nettet, i bøker, hefter, fra venner og kjente, her er noen av kildene:
www.altshop.no
6 kommentarer:
Les hele bloggen, ganske bra
tusen takk, lett etter stevia oppskrifter jeg også!!! kommer godt med når sukker skal ut av huset:)
Tusen takk for det :) Kjekt å høre at andre også har bruk for det :)
Altshop.no selger nå en kokebok med stevia oppskrifter. Har ikke lest den, men den er etterlengtet :)
Jeg kjøpte den boken hos alt shop-den var veldig tynn og inneholdt ikke så mange oppskrifter:o(
Flere spennende oppskrifter her. Men hvorfor stevia i pizzadeig?
Legg inn en kommentar