søndag 9. mai 2010

Hvordan plante en kiwi, og hvilket stell skal den ha?

Jeg har kjøpt meg en kiwiplante nå, Actinidia Chinenis "Jenny", å er superspent på hvordan dette skal gå, her er ihvertfall "oppskriften" for de som vil forsøke seg:

I denne er det både hunn og hann plante, for du trenger begge deler for å få frukt, å jeg har ikke sådd denne fra frø, å om du har gjort det så tror jeg du må bruke en annen måte å gjøre det på. Men dette er ihvertfall oppskriften jeg må følge for min kiwi:

Kiwi er lett å få til å vokse, det som er problemet er å få de til å bære frukt. De vil vokse svært store om de får lov, opptil 8-10 meter faktisk, men det kan du kontrollere ved å beskjære de, det vil øke fruktmengden, men det er lett å skjære bort alle fruktspirene, så du må være forsiktig!!!

Frukten kommer på de nye grenene som kommer opp, som er 1 år eller mer gammel, men fruktmengden minker også for hvert år grenene eldes. jo eldre grenen er, jo mindre frukt bærer den.
Så du bør kutte den ned til basen når den er 3(4) år gammel. Oppretthold endel 1 og 2 årige grener hele tiden, så bør du hele tiden ha god fruktmengde.
Jenny er selvbestøvende så noen pollineringsproblemer er irrelevant.

Du kan feks feste grener opp etter ledninger på en sørvendt vegg, selv skal jeg lede de inn i espalier på sørvendt vegg, skal komme med bilder å snart jeg får den på plass :)
Jenny kommer som en 2 årig plante når du kjøper den, å det vil ta ytterligere 2 år før den begynner å produsere frukt, å den skal ikke beskjæres før da.

Sett den på et lunt sted, å gi en god jord, med rikelig med godt råtnet kompost. Når du har satt den i jorden, gi den en god vanning, så la den stå noen uker, før den trenger evt en ny vanning, de trenger vanligvis ikke noe særlig vanning, med mindre det har vært betydelig tørke.

Etter at du har fått frukt, beskjæres de eldste grenene bort, men bare noen, de yngste må du ta vare på, for å få frukt året, og årene etter. etterhvert osm din plante vokser, vil den nå en topp i produksjonen etter 6-8 år. Da har du også et godt utgangspunkt videre ved at du vet hvordan du skal beskjære, og hvordan, og planten bærer jevnlig frukt hele tiden.

Beskjær planten i februar, å gi den en god omgang med rikelig råtnet kompost, og noe organisk gjødsel, i april.
De er godt hardføre om vinteren, bare ikke vann, med mindre planten ser stresset ut. iløpet av sommeren gi den en god flytende gjødel, men den holder på å utvikle frukt, en gang i mnd frem til september.

Frukten er som små grønne bær, som vokser til plomme størrelse. Når de skifter farge fra grønt til brunt er de modne, å du kan plukke de med en gang. Da er de vanligvis harde, å det vil ta et par uker å myke dem opp nok til å kunne spise dem. De vil holde nesten uendeligt i kjøleskap, å et par mnd i fruktkålen.
Hvis du plukker dem for tidlig vil de være sure, å ikke ha noen sødme. Hvis du plukker dem for sent, vil de trolig bli til en grøtaktig masse inni. frukten er noe mindre enn de kommersielle kiwi`ene og noe mindre hårete.

Det er få sykdomsproblemer med kiwi (ihverfall i England), men de kan i dårlig drenert jord få rot råte, men dette er sjelden. samme med at edderkopp midden lager problemer, helt i polytunnel, men dette er også uvanlig. Et av de merkeligste problemene de har hørt er at katter liker den så godt at de graver den opp, å legger seg inntil stammen, om dere er dette så ta bilde å send til de i linken under her ;)

Dette er:
-en klatreplante
-blir opptil 10 meter høy
-beskjæres
-veldrenert jord
-trives i sol eller delvis skygge
-beskjæres om vinteren (februar), ved å ta bort 4 år gamle grener
-blomstrer fra juni-august
-moden fra september

infoen er hentet fra (og her står også tip til de som har sådd selv):

Info om Kiwi

Actinidia chinensis

Ingen kommentarer: