torsdag 11. juni 2009

Hagekartet får siste finish`en ...

Nå er snart hver eneste lille plante fordelt inn på sitt sted på hagekartet, må bare gjøre noen siste finpusser, så kan jeg til å plante i bøttene ihvertfall, å det gleder jeg meg til ;-)

Så kommer det store cluet, å forsøke å lage til bedene, etter slik som hver enkelt plante vil ha det, ved å tilføre, sand, grus, kalk osv alt etter hva den enkelte planten trenger og ønsker, satser på at jeg får det til...

Her er listen over mine urter, og hvordan de ønsker det, om jeg mangler noe, eller de trenger noe anderledes, så er jeg takknemlig for alle innspill ;-)

Humle (Humulus lupulus):
Flerårig. høyde 6-7 meter, slyngende, kan vokse opp til 20 cm pr dag. Fryser ned om vinteren. Rotdeling om våren, stiklinger av nye skudd, frø.
Den krever næringsrik jord. De tørkede konglelignende blomsterstandene, blir oppbevart i helt tette beholdere.
Humle ble i gammel tid anvendt som grønnsak. Unge vårskudd ble stukket, kokt og spist som asparges, stakk vi et humleskudd, kom det gjerne to nye skudd igjen. De måtte tilberedes samme dag de ble plukket. Og som asparges måtte man passe på å plukke dem riktig for å unngå treene skudd.

Svarthyll (Sambucus nigra):
Høy, treaktig busk, opptil 5-7 meter. Kan formeres med stiklinger vår og høst. Trives best i litt fuktig, næringsrik jord. Blomstrer mest på et solfylt sted, men tåler halvskygge. Dypp blomstene i frityrdeig og kok dem i olje. Server med sukker. Umodne bær kan konserveres som kapers. Lag en god og sunn saft av modne bær og en velsmakende drikk av blomsten. Tørkede blomster benyttes til te. Kok bær til syltetøy alene eller sammen med stikkelsbær.

Pepperrot (Armoracia rusticana):
Flerårig. Høyde 60 cm. Rotformering. Fingertykke glatte røtter, ca 20-30 cm lange, plantes om hvert 3 år. legges i 45 graders vinkel. Fjern små hårrøtter midt på roten før den settes. pepperrot skal gjødsles godt for å få en mild smak. Roten er vitaminrik.
Roten av den giftige venusvogn er temmelig lik pepperroten og eldre folk var nøye med at plantene ikke ble plantet i nærheten av hverandre, man skulle passe seg for farlige naboer.
Et gammelt husmiddel er å ha pepperrot og varmt vann på frosne tær.
Som krydder kan pepperrot anvendes på mange måter. Pepperrotsas som smaker godt til både kokt kald makrell, og ørret. Frisk revet pepperrot er en herlig kombinasjon med roastbiff , kokt ferskt oksekjøtt og en rekke andre kjøttretter.
Legg en teskje nyrevet pepperrot blandet med stivpisket fløte på en agurkskive og server til roastbiff. Den smaker ikke så sterkt som revet pepperrot.
Til fisk er det godt å røre ut nyrevet pepperrot i rørt smør eller majones. Til salt kjøtt lager vi varm sennepssaus med nyrevet pepperrot. Forsøk også litt revet pepperrot i løksausen.
pepperrot brukes i asier og andre agurkpickles. i syltede rødbeter var det vanlig å legge en skive pepperrot på toppen av glasset for å øke holdbarheten. man kan oppbevare pepperrot i eddik, istedet for å oppbevare den i sand.

Abrodd (Artemisia abrotanum):
Flerårig, hardfør. Høyde 50-60 cm.Formering ved rotdelingm stikling. vanlig hagejord. blomstrer neppe i Norge. I Danmark og på Sørlandet kalles planten ambra. Gamle folk mente planten skulle få stå i fred og ikke flyttes. Abrodd liker å bli klippet. ta vare på skuddene og heng dem til tørk. legg dem i lintøyskap, og kleskister, eller lag pene duftposer og heng dem på hengere i klesskapet. de dufter godt og holder møllen unna. Abrodd hører hjemme i potpourrikrukken. I Roma brukt som krydder, men i Norge kun som brennevinskrydder.
En kjær plante som abrodd fortjener ordtaket:"Ingen urtehage uten abrodd".

Balsam (Balsamita major, tidligere navn Chrysanthemum balsamita):
Foretrekker full sol, men tåler skygge. Høyde ca 1 meter. Formering ved rotdeling vår eller høst. kan spre seg i god jord fri for ugress- Til krydder brukes blad som helst plukkes like før blomstring. Brukt som krydder må en passe på at den ikke overdøver andre milde krydderurter. den setter god smak på te. Tørket blad er et godt insektsmiddel og i likhet med lavendel ble den lagt i lintøyskap og i kleskister. I potpourrikrukken må man prøve seg frem så balsamduften ikke blir for sterk. Den er vakker i duftebuketten og med sine litt tynne, stive blad var den vel egnet som bokmerke i bibelen.

Fransk Estragon (Artemisia dracunculus):
Flerårig. Høyde 50-60 cm. Formering med stiklinger i juni-august. Krypende røtter setter nye skudd om våren. Rotdeling om våren. Omplantes og deles hvert tredje år for at smaken ikke skal forringes. veldrenert jord, solrik, lun plass. Grønnaktige blomster, åpner seg vanligvis ikke i nordlige strøk av Europa. Kan derfor ikke frøformeres. Visner helt ned om vinteren, Kan settes i potter inne.Den har svak duft og snak av anis, noe den russiske estragonen ikke har.
Finhakket fransk estragon tilsettes hønsesuppe, andre lyse supper og lyse sauser, som krydder brukes den i rå og kokte grønnsaksretter, i salater og til sopp.
I høne, kylling, kanin, kalv, fisk og eggeretter er estragon en meget anvendt krydderurt. Blad brukes friske eller tørket i krydderkvast, marinade og dressing og knuste, tørkede blader i blandingskrydder.
estragoneddik er en kjent og meget god urteeddik. den setter en pikant smak på hjemmelaget sennep, og er en viktig ingrediens i bearnaisesaus.

Russisk estragon (Artemisia dracunculoides):
Flerårig. Høyde 120 cm. Frøformering, rotdeling, stiklinger. Kraftigere og høyere enn fransk e, elles meget lik av utseende. den har ikke anissmak. kan godt stå alene. Som krydder blad og frø, tørket eller friske.Den tar seg godt ut som solitærstaude. i urtehagen er russisk e, og løpstikke gode naboer. et blandingskrydder av begge urtene setter god smak i lapskaus, betasuppe, grynsodd, potetretter og fete fiskeretter. Alene kan den lett bli for dominerende, det skal lite til og må brukes med forsiktighet i krydderkvasten og i marinader.

Kamilleblom (Chamomilla recutita tidligere navn Matricaria chamomilla):

Ingen kommentarer: