Som tidligere nevnt så er dette ikke egne erfaringer, jeg er helt nybegynner på dette feltet, så dette er ting jeg har lest meg til på nettet, funnet i bøker, eller fått fortalt av venner og bekjente. har samlet alt på denne bloggen for min egen del, for å få alt på et sted, avd et som jeg selv syns er interessant, så jeg lett kan komme tilbake til det, å finne det når jeg har bruk for det. Om det er andre som også kan ha interesse for det, så er jo det bare kjekt ;-)
Både friske og tørre plantedeler kan brukes i urtete. Bruker de 1 ts tørket urt til en kopp, må du ha minst det dobbelte av friske blader, men det finner du fort ut. Pass på at teurtene er godt tørket, ellers kan det lett bli muggsmak på dem, å da er det bare å kaste dem. muggen salvie smaker feks som såpe. Fyll teen på pene bokser. Bruk ikke kasserolle av aluminium til urtete.
Plukking:
Plantene må plukkes i tørrvær etter at morgenduggen er forsvunnet. Plukk ikke planter i eksosforurensede veikanter. friske og tørkede plantedeler kan brukes.
Tørk plantene på et tørt og skyggefullt sted med god gjennomlufting. Vi lager våre egne urteteer og oppbevarer dem på te bokser med tett lokk.
Vanligvis trekker en urtete 8-10 minutter og vanlig dosering er 1-2 ts tørkede urter eller 3-4 ts friske urter pr tekopp.
Kamillete:
Kamillete har opp igjennom tidene vært et mer eller mindre universalmiddel. Det latinske navnet fikk den på grunn av bruken i forbindelse med livmorsykdommer. annen bruk har vært mot magesmerter generelt og som svettedrivende middel. uansett medisink bruk så er teen opfriskende, og er især god som leskedrikk i sommervarmen med sitron i.
Til 1/2 liter vann kan man bruke ca 4 ts tørkede blomsterkorger. en korrekt droge skal kun inneholde blomsterkorger, ikke kronblader og stillker somd et hender at man får.
Tilsatt sitron og honning var den god mot forkjølelse, og barna liker den bedre enn salvie- og isopte.
Te av Sitronmelisse:
det er en av våre beste urteteer. Den har sitronsmak og er best trukket på friske blad, men vi bruker den tørket om vinteren. den serveres med sitron eller blad av sitronpelargonium. det sies at sitronmelisse virker beroligende og at den kan hjelpe på hukommelsen. Den er vel verd å drikke. trekkes i 10 min.
Myntete:
Alle velsmakende myntesorter kan trekkes som te. Vi synes eplemynten er den beste. De andre sortene bruker vi i blandingsteer. prøv å lag en urtete hele familien liker. Mynten må stå å trekke i 10 min.
Peppermyntete, medisinsk:
Den trekkes som vanlig urtet, men bør ikke drikkes daglig over et lengre tidsrom på grunn av mentolinnholdet, som kan skade leveren. Ifølge gamle notater het det seg at diegivende mødre ikke måtte drikke peppermynte på grunn av babyen. Gamle kunnskaper viser seg ofte, etter dagens forskning, å være riktige.
Blandingste:
lag en urtete av like deler sitronmelisse, solbærblad, lindeblomst og svarthyllblomst. Jeg tror du vil like den.
Solbærte:
trekk te på like deler solbær, bjørnebær og bringebærblad, slik mange gjorde under siste verdenskrig.
Hoste-te for barn:
Like deler fennikel eller anisfrø. Det dobbelte av sitronmelisse, og unge lindeblomster (kan sløyfes).
Forkjølelse:
En te av like deler boragoblad (fransk te), isop, salvie, mynte og markjordbærblad burde hjelpe mot forkjølelse.
Nype-te:
Nypene tørkes ved svak varme. de deles på langs og tørkes. 1 ss til to store kopper kaldt vann som kokes opp og trekker 25-30 minutter. Nyper har et høyt innhold av C-vitaminer. En liten kvast sitronmelisse eller et blad sitrongeranium gir god sitronsmak.
Humle-te:
Humlen er viltvoksende mange steder i landet. Fortsatt brukes humlete. den blir regnet som et godt sovemiddel og er verd å forsøke. 1 ts tørkede humlekopper overhelles 1 kopp vann. drikkes kort tid før man går til sengs.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar