onsdag 17. juni 2009

Hvordan plante, å stelle rosene..

Roser dyrket i jorden bør plantes om høsten, når jorden fremdeles er varm, og planten kan produsere hårrøtter.
Bare da kan rosene vokse til sitt fulle potensiale neste vår.
Roser liker solrike steder, men enkelte sorter vil få det for varmt på et sørvendt sted. "Rambler-roser" egner seg imidlertid godt på slike steder. Husk det når du velger roser.
Roser trives på luftige, men skjermede steder, hvor vinden kan leke gjennom bladene. Dette er ikke ensbetydende med et forblåst og trekkfullt sted, hvor allslags sykdommer herjer.
Plant ikke rosene dine for nær veggen, hvor det vanligvis er for tørt. En avstand på ca. 30 cm er passende.
Roser er ganske kravstore når det gjelder jordsmonn. De trives best i litt leirholdig eller fet jord. Sandjord kan berikes med store mengder gammel gjødsel. Tung leirjord kan løses opp med basalt. Sur jord kan blandes opp med kalk hvert år. Det er alltid best å grave et stort plantehull, og fylle det med spesialkompost for roser, uansett jordsmonn. Dermed kan du være sikker på at du gir de dyrebare rosene dine den aller beste start.
For å oppmuntre til liv i jorden og holde frostskader på et minimum, kan du bre et lag tekkingsmateriale over jorden rett etter at du har plantet rosene. Plante
Før du begynner å plante, setter du rosen i en bøtte vann, og lar den stå over natten.
Grav jorden godt opp, og lag plantehullet stort nok til at rosen kan spre røttene sine godt.
Plant rosen slik at podingspunktet (den oppsvulmede delen som greinene springer ut fra) blir stående ca. 5 cm over bakken (dette gjelder selvsagt ikke standardroser).
Legg den oppløste jorden blandet med kompost eller gjødsel på plass over røttene. Stamp til med foten, for å være sikker på at røttene får kontakt med jorden.
Vann planten godt.
Klatreroser krever litt ekstra forpleining hvis de plantes ved en vegg. Nær fundamentet er næringstilførselen vanligvis temmelig dårlig, så jorden trenger absolutt å forbedres. Fyll det store plantehullet med en rikelig mengde god kompost og kugjødsel eller spesialgjødsel for roser, og plant rosen ca. 30 cm fra veggen. Siden bakken nær veggen er nokså tørr, må rosen vannes godt også når den har slått skikkelig rot. Gjødsle
Det er bare når de står i rik jord at rosene dine vil vokse og blomstre til sitt fulle potensiale.
Kunstgjødsel med formula NPK 12 + 10 + 18 eller organisk gjødsel med sporstoffer bør tilsettes to ganger i vekstsesongen.
For å unngå sykdommer, er det viktig å bruke en gjødseltype som er rik på magnesium og kalium, og som inneholder lite nitrogen.
Fra begynnelsen av september bør du ikke gjødsle lenger. Planten vil fortsette å vokse for lenge, og de nye skuddene rekker ikke å bli hardføre før vinteren setter inn.
November eller februar er et godt tidspunkt å gi rosene basisgjødsel, som for eksempel kompost blandet med kugjødsel. Frostbeskyttelse
Alle roser bør beskyttes mot frost. Punktet hvor en dyrket rose blir podet til rotstokken på en villrose er spesielt utsatt for frost. Rosene må derfor dekkes godt til med jord. Dette hindrer dem også i å tørke ut.
For å hindre strukturen i jordsmonnet rundt rosene i å forringes, kan du legge på et beskyttende lag av halm, gammel gjødsel, torv, sagflis eller hjemmelaget kompost.
Frostbeskyttelsen kan fjernes når du er sikker på at faren for frost er over. Det er vanligvis i mars eller april.
Mars og april er også tid for beskjæring igjen.
Vann rosene dine regelmessig i tørkeperioder - de er tørste hagebeboere!
Villskudd må fjernes så snart som mulig. Disse skuddene fra rotstokken kan du kjenne igjen på grunn av de mange tornene og de sjufingrete bladene. Hvis du lar skuddene være, vil du få en frodig blomstrende rose i løpet av kort tid, men det vil ikke være den rosen du kjøpte.

hentet fra: bakker-norge.com

Ingen kommentarer: