lørdag 13. juni 2009

Tur-mat, oppskrifter som er gode å ha på tur...Pølser på spidd er kjempegode, å pinne brød, smaker også godt, å det lager vi enkelt ved å ta:
2 kopper hvetemel, og 1 ts bakepulver, elt det sammen med vann til en passe tykk deig. Tilsett salt og kna deigen godt. Rull en lang pølse av deigen, å snurr den rundt et grillspidd. Pinne brødet må beveges over glørne hele tiden. Unngå flammer, for de soter til brødet. Når deigen er ferdig har det est litt, å fått en gyllenbrun stekeskorpe.

Skal vi bare til sjøen her hos oss, har jeg ofte med meg hellen (takke), å steker lapper, natronskaker, eller tar med vaffeljernet og lager gode vafler. det er enkelt, men er litt ekstra å pakke med seg, å man er avhengig av at det er strøm der vi skal være.
deigen har vi laget før vi drar, å det jeg merket på lappe-deigen sist var at den falt litt sammen, så tror ikke den er den beste til å dra med seg, men om det ikke er altfor langt borte, å man ganske snart skal bruke deigen, så gikk det greit hos oss, lappene smakte godt selv om de var litt flatere, enn vanlig.
Natronskaker er gode å ta med syns jeg.
Her er oppskriftene mine på disse:

Natronskaker:
1 l surmelk
1-2 kopper sukker
1-2 ss natron
700 g hvetemel (mel etter passe deig)

Ta natronen i litt av surmelken, bland alt sammen, rør. Ha en bolle med mel, å så legg over en kompottskje str, ause med deig over i melet, dekk deigen med mel, ta klumpen opp, å velt den mellom hendene dine, så melet faller av, legg den på hellen, trykk forsiktig så du flater den ut, og former den til en sirkel. stek, å snu, å når den er ferdig ( har fått en gyllen farge), så legges de på rist, dekket med et håndkle, å rett før servering så pensles alt melet av de.


Vaffelkaker, min mors oppskrift, nydelige:
4 stk egg
1 dl sukker

visp til eggedosis

1 1/2 ts natron
1 ts bakepulver
1-2 ts vaniljesukker
1 ts salt
1/2 l søt melk
1/2 l sur melk
3 dl smeltet smør (gjerne litt mindre)
hvetemel til passe deig

Lapper:
1 l kulturmalk
3 stk egg
litt mye sukker (1 passe kopp)

piskes sammen

3 ts natron, utrørt i litt sur melk
1-2 ts vaniljesukker
hvetemel til passe deig, litt fast.

Nesten hva som helst kan stekes på spidd, kyllinglår, et stykke skinke, biffkjøtt eller bacon.

Bland en fruktsuppepose i 1 l vann og kok opp, putt oppi litt ekstra rosiner, aprikoser og bananskiver.

Pariserpiza:
En baguett eller et pølsebrød med litt ketchup el tomatpure fylles med ost og salamipølse, eller skinke. Krydres med oregano. pakkes i folie, eller stekes på spidd.


Potetegg:
Skjær toppen av en stor potet. Hul ut resten av poteten med en skje. Knus et egg og hell det opp i den hule poteten. sett på toppen og fest den med en pinne. Legg poteten forsiktig inn i glørne. Potetegget er ferdig kokt på 10 min. Poteten kan også pakkes i folie.

Kjøttkake i løk:
Del en løk og hul den ut slik at du bare sitter igjen med de to ytterst lagene (løkringene). Legg kjøttdeig i hulrommet og pakk løken inn i metallfolie sammen med en smørklump. Stekes i 15-20 min i glørne.

Lapskaus:
Kutt potet, kjøtt, gulrøtter, purre og kålrot i små biter. pakk råvarene i folie sammen med en smørklump. Stekes på glørne i 30 min.

Bakt eple med sjokolade:
Del et eple i to. Skjær ut kjernehuset og legg et par sjokoladebiter der kjernehuset var. sett eplet sammen og pakk det i folie. Stekes i glørne i 10 min. Eplet blir mykt, og med flytende sjokolade smaker det nydelig.

Grønnsaksfisk:
Legg fine fiskefileter i folie. Dekk fisken med et lag med purreløk, paprika og tomatskiver. Legg en smørklump på toppen og dryss godt med salt og pepper over fisken. pakk folien godt rundt råvarene og legg pakka på glørne i 10 min. Fisk og grønnsaker blir kokt i sin egen kraft. spis retten med folien som tallerken.

Tortilla: 2 pers
2 stk tortillalefser
2 dl finhakket issalat
1 dl mais
4 ss finhakket paprika
1 dl ost
1 dl stekt bacon, kylling el fisk

Bland ingrediensene og legg fyllet i tortillaene. Rull tortillaene sammen og pakk de i aluminiumsfolie. Ta dem med deg på tur, og legg dem i bålet, 2 min på hver side. Eller spis de som de er, ypperlig turmat istedet for pølser.
Ta med rømme, ketchup, tacosaus e.l.

Pannekaker:
Bland alle ingrediense bortsett fra bakepulveret, og ha dem i en beholder med lokk el, i en melkekartong som tapes igjen. Bakepulveret tas i rett før steking!

2 porsjoner:

Oppskrift 1 SØT: Oppskrift 2 SALT:
1 dl hvetemel 1 dl hvetemel
1 ss sukker 2 ss havregryn
1 ts bakepulver 1 ts bakepulver
1/4 ta salt 1/4 ts salt
2 ss smeltet smør 2 ss smeltet smør
1 dl melk 1 dl melk
1 stk egg 1 stk egg

stekes i smør, i en panne, el på bunnen av et spann. Stek pannekakene og snu dem når de ser "hullete" ut. Pannekakene serveres med søtt eller salt.

SØTT: SALT:
friske bær spekeskinke og revet ost
moste bananer skinke og ost
syltetøy el bacon og ost
honning røkelaks

Fylte epler:
2 epler
50 g sjokolade
2 ts kanel
1/2 dl sukker
1/2 dl rosiner
2 ss smør
2 dl vaniljekesam

Fjern kjernehuset fra eplene og fyll hullene med sjokolade, sukker, kanel, og rosiner. pakk eplene i godt smurt alu folie. Dette kan gjøres før turen. Foliepakkene stekes i glørne i ca 10 min. serveres med vaniljekesam

VEL BEKOMME !!!!!! ;D

Ingen kommentarer: